• Bedrijf

    BlueAlp

  • SectorIndustrie
  • ActiviteitPlastic afval recycling technologie
  • Datum09 september 2021
  • LandNederland

Shell investeert in plastic recycling technologiebedrijf BlueAlp

Profiel

BlueAlp is opgericht door Petrogas, een wereldwijd opererend ingenieursbureau uit Eindhoven, met als doel om plastic afval, dat niet technisch of economisch recyclebaar of herbruikbaar is, om te zetten naar olie. Deze olie kan vervolgens gebruikt worden als grondstof voor duurzame chemische processen, zoals de productie van circulair plastic. Het BlueAlp Technology™ plastic-to-chemicals proces is ontwikkeld om op een veilige, effectieve, en betrouwbare manier het plastic afval om te zetten. BlueAlp richt zich op de wereldwijde verkoop en bouw van plastic-to-chemical installaties met BlueAlp™ Technology.

Shell Ventures BV en BlueAlp Holding BV hebben vandaag een strategische samenwerking aangekondigd voor de ontwikkeling, opschaling en het implementeren van BlueAlp’s technologie voor het omzetten van plastic afval naar een chemische grondstof. De technologie kan moeilijk te recyclen plastic toch omzetten in een grondstof (namelijk pyrolyse-olie) waaruit duurzame chemicaliën gemaakt kunnen worden. Als onderdeel van de overeenkomst heeft Shell een aandelenbelang van 21,25% verworven in BlueAlp. Andere aandeelhouders van BlueAlp zijn het Nederlandse Mourik, Rumali, Den Hartog, en het Belgische Renasci.

Shell en BlueAlp richten een joint-venture op voor de bouw van twee nieuwe conversie-installaties in Nederland naar aanleiding van deze overeenkomst. Verwacht wordt dat deze meer dan 30 kiloton plastic afval per jaar zullen kunnen verwerken. De installaties moeten in 2023 operationeel zijn en zullen alle pyrolyse-olie als grondstof leveren aan de krakers van Shell in Moerdijk en Duitsland. Shell onderzoekt ook of licenties kunnen worden verleend voor nog eens twee installaties in Azië die kunnen worden ingezet voor de bevoorrading van het Shell Energy and Chemicals Park Singapore.

De technologie van BlueAlp is al op commerciële schaal ontwikkeld, met een eerste commerciële fabriek in Oostende (België). Het Shell-technologieteam in Amsterdam gaat nu met BlueAlp samenwerken om de technologie verder te verbeteren en op te schalen om nog grotere hoeveelheden plastic afval te kunnen recyclen. De productie van grotere hoeveelheden pyrolyse-olie wordt bijvoorbeeld belemmerd door de ongelijkmatige zuiverheid van de grondstoffen. Shell is van plan eigen technologie in te zetten om de zuiverheid van pyrolyse-olie in Shells installaties te verbeteren. Deze technologische ontwikkelingen zijn van cruciaal belang voor het bereiken van circulariteit door moeilijk te recyclen plastic afval om te zetten in duurzame chemicaliën.

Chris van der Ree, CTO van BlueAlp: "BlueAlp heeft als doel plastic afval efficiënt om te zetten in een bruikbaar en economisch product. We hebben een opwindende en innovatieve technologie ontwikkeld. Met Shell als strategische partner denk ik dat BlueAlp een geweldige kans heeft om uit te groeien tot een wereldleider in de pyrolyse markt. We concentreren ons in eerste instantie op het verhogen van de huidige verwerkingscapaciteit van de technologie en vervolgens op het in licentie geven van onze technologie aan derden. Ik verwacht dat dit wereldwijd zal helpen om moeilijk te recyclen plastic afval beter te gebruiken."

Deze investering en samenwerking stelt Shell beter in staat om meer klanten te ondersteunen bij het bereiken van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Deze aankondiging volgt op een succesvolle proef met het gebruik van pyrolyse-olie in de petrochemische fabriek van Moerdijk die in augustus 2021 werd afgerond; en sinds november 2019 wordt in het petrochemische complex Norco van Shell in de VS in toenemende mate gebruikgemaakt van gerecyclede grondstoffen.

"Met de innovatieve technologie van BlueAlp en de omvang en ervaring van Shell kunnen we de technologie voor het hergebruik van plastic afval vooruit helpen. Zo kan Shell voldoen aan de groeiende vraag van klanten naar duurzame chemicaliën. Deze samenwerking is een van de belangrijke stappen die Shell neemt om onze ambitie te realiseren om uiterlijk in 2025 één miljoen ton plastic afval per jaar te verwerken in onze chemiefabrieken wereldwijd,'' aldus Robin Mooldijk, Executive Vice President van Shell Chemicals and Products.

Persbericht

Voor meer informatie: BlueAlp en Shell