COVID-19 update

Beste bezoeker,

Bij Blacktrace volgen we de ontwikkelingen rond het COVID-19 virus op de voet en vanzelfsprekend volgen we het advies van de gezondheidsautoriteiten in Nederland op. Onze primaire doelstellingen zijn tweeledig: ten eerste het waarborgen van de gezondheid en het welzijn van onze medewerkers en anderen, en ten tweede het goed blijven bedienen van onze klanten in deze ongekende tijden.

Onze gedachten zijn bij iedereen die wordt getroffen door de verspreiding van het virus, en we weten dat met het sluiten van scholen en het beperkte reizen veel mensen stoeien met het combineren van thuis- en werkverantwoordelijkheden. U kunt ervan verzekerd zijn dat, hoewel onze werkpatronen zijn veranderd, wij ons blijven concentreren op klanten en in alle materiële opzichten relatief normaal functioneren.

Als een gevestigde internationale M&A specialist heeft ons bedrijf goede geteste noodscenario’s die wij hebben geïmplementeerd. Gezien het meest up-to-date advies van de Nederlandse regering, werken vrijwel al onze medewerkers nu vanuit huis en ontvangen wij geen bezoekers op ons kantoor in 's-Hertogenbosch. Ons bedrijf beschikt over technologie, systemen en beleid om ervoor te zorgen dat we volledig functioneel blijven terwijl we op verschillende locaties werken, en als deze situatie gedurende een langere periode aanhoudt, zijn we volledig in staat om ons dagelijks werk voort te zetten. De belangen van klanten worden zoals altijd maximaal door ons M&A team behartigd en wij zijn te allen tijde beschikbaar via e-mail en telefoon, maar ook via digitale netwerken zoals Microsoft Teams.

Om de strategische beslissingen van klanten te ondersteunen, blijven wij internationale fusie- en overnametransacties realiseren (bedrijfsverkoop, bedrijfsovername, aantrekken van eigen en vreemd vermogen, bedrijfswaardering).

Internationale zakenreizen zijn voorlopig gestopt en we proberen waar mogelijk externe vergaderingen te houden via video en telefoon. De meeste internationale kantoren binnen World M&A Alliance (www.world-ma.com) in Europa, Amerika en Azië zijn ook gesloten en het personeel werkt eveneens vanuit huis.

Het is belangrijk om in tijden van extreme marktvolatiliteit, onzekerheid over de toekomst en abrupte reacties met betrekking tot het uitstellen van transactieprocessen, te realiseren dat fusies en overnames een activiteit op lange termijn zijn. De geschiedenis laat zien dat haastig handelen tijdens een crisis doorgaans niet helpt, en we adviseren verkopers, kopers en kapitaalverschaffers (eigen en vreemd vermogen) om het perspectief te behouden. Wanneer we transacties namens klanten realiseren, is dat met een langetermijnvisie op de kansen voor de verkoper, de koper en het bedrijf. Het is duidelijk dat veel bedrijven op korte termijn zullen worden getroffen door de abrupte economische vertraging die zich aan het aftekenen is, en de aandelenmarkten hebben dit zwaar meegerekend in de prijzen van beursgenoteerde bedrijven, die over het algemeen interessante potentiële strategische kopers zijn. Wij zijn echter van mening dat dergelijke verkopen door aandelenbeleggers relatief ongedifferentieerd zijn geweest en eerder worden gedreven door angst of speculatie, dan door fundamentele veranderingen op lange termijn. Bedrijven met groeiende kansen, concurrentievoordelen en sterke balansen zijn niet alleen goed gepositioneerd om de druk op korte termijn te overleven, maar zullen hun positieve trend hervatten wanneer de huidige crisis voorbij is.

We zullen daarom met hetzelfde enthousiasme en dezelfde professionele aanpak als onze klanten van ons gewend zijn en van ons verwachten, blijven werken aan onze verkoop-, aankoop-, financierings- en bedrijfswaarderingsopdrachten. Er zal discussie zijn over de waardering van bedrijven, maar waardering is geen momentopname en eerder het resultaat van langetermijnperspectieven, zoals M&A een activiteit op lange termijn is.

In de afgelopen jaren is er onder verkopers, kopers (zowel strategische als private equity) en het publiek steeds meer aandacht besteed aan de voordelen van bedrijven die verantwoordelijk handelen jegens alle stakeholders, inclusief werknemers, leveranciers en klanten, evenals aandeelhouders. We zullen de komende weken veel leren over hun inzet met betrekking tot dergelijke concepten. Bij Blacktrace hebben we dat altijd hoog in het vaandel gehad. Blacktrace zelf heeft geen druk op korte termijn. Wij hebben geen externe aandeelhouders en de partners in ons bedrijf zijn vastbesloten om de huidige uitdagingen aan te gaan zonder materiële wijzigingen aan te brengen in ons eigen bedrijf. We blijven de belangen van medewerkers en klanten vooropstellen, ook nu we ons aanpassen aan onze nieuwe, tijdelijke realiteit.

Als u specifieke zorgen of uitdagingen heeft, neem dan contact op met uw gebruikelijke contacten hier bij Blacktrace.

Uw Blacktrace team.